Muzika

Kje so Makedonija, Črna Gora in Bosna in Hercegovina?

Avtor: kš

Te države so se namreč odpovedale sodelovanju na Evroviziji, in tu je razlog.

Hari Mata Hari
Foto: splet

Po prvem polfinalu Evrovizije je celoten Balkan na nogah in praznuje, saj so vsi trije predstavniki (Hrvaška, Srbija in Slovenija) napredovali v finale. Hrvaška celo velja za prepričljivega favorita in je na stavnicah že dolgo na samem vrhu, toda kje so Bosna, Makedonija in Črna Gora? Nekdanje jugoslovanske republike že več let ne sodelujejo na tem tekmovanju. Črna Gora in Makedonija sta se odločili, da se ne bosta udeležili Evrovizije, medtem ko Bosna in Hercegovina ne more sodelovati, četudi bi želela, saj njihova javna televizija dolguje EBU (Evropski radiodifuzni zvezi).

"Radiotelevizija Bosne in Hercegovine je trenutno pod sankcijami tretje stopnje z EBU, kar pomeni, da nimajo dostopa do kakršnih koli dejavnosti ali storitev EBU," so potrdili za bosanske medije s komunikacijske ekipe EBU. Zneska dolga niso želeli razkriti, vendar je bilo z Radiotelevizije Bosne in Hercegovine potrjeno, da gre za znesek nekaj več kot šest milijonov evrov.

Črna Gora in Severna Makedonija sta leta 2023 odločili, da se tekmovanja ne bosta udeležili. Odgovorni so ocenili, da so stroški sodelovanja previsoki. Spomnimo, vsi oddajniki plačajo pristojbino za sodelovanje na tekmovanju, vendar se znesek razlikuje glede na velikost države. Po izključitvi Rusije, ki je bila ena od držav, ki so plačevale največ, so se nekaterim državam stroški povečali.



Skupaj organizatorji od nacionalnih oddajnikov prejmejo okoli 5,8 milijona evrov, vendar se znesek, ki ga plača vsak udeleženec, ne objavi. Bosna je zadnjič imela svoje predstavnike leta 2016. Takrat so jo zastopali Dalal, Deen, Ana Rucner in Jala Brat s pesmijo "Ljubav". Največji uspeh na Eurosongu so doživeli leta 2006, ko jih je zastopal Hari Mata Hari s pesmijo "Lejla", in končali na tretjem mestu.

Tamara Todevska je za svojo državo, Severno Makedonijo, dosegla najboljšo uvrstitev na Evroviziji, ko je leta 2019 zasedla sedmo mesto v velikem finalu. Črna Gora se je samo dvakrat uvrstila v finale, najbolje pa je šlo Knezu leta 2015 s pesmijo "Adio", ki je bil trinajsti s 71 točkami.